constipatia si hemoroizii

Constipația și hemoroizii

Legătura dintre constipație și hemoroizi este una dificil de explicat, deoarece constipația are multiple efecte asupra corpului și poate fi considerată atât cauză, cât și efect al bolii hemoroidale. Totuși, pentru a înțelege cu adevărat cum funcționează legătura dintre constipație și hemoroizi, trebuie să cunoaștem anumite noțiuni de fiziologie a tractului digestiv inferior.

Astfel, canalul rectal este format dintr-o serie de mușchi circulari, de dimensiuni mici, dar cu o forță de contracție ridicată. Acești mușchi sunt acoperiți de o membrană groasă și relativ puțin elastică, care nu este destinată absorbției de substanțe care se pot găsi la nivelul rectului, ci protejării acestuia de orice elemente care ar putea provoca distrugeri în această zonă.

În mod evident, pentru a putea funcționa corect, mușchii rectului sunt irigați de o serie de vase de sânge numite vene anorectale. Toate aceste vene au pereți cu o constituție diferită de pereții vaselor de sânge de oriunde altundeva în corp: acești pereți sunt mai rezistenți la presiune, au o elasticitate ridicată și o capacitate de regenerare mai bună. Motivul este simplu: vasele de sânge de la nivelul rectului trebuie să reziste unei presiuni crescute. Astfel, singurul lucru care menține întreaga fiziologie a părții inferioare a tractului digestiv în continuă funcționare este echilibrul, mai precis echilibrul între presiunea internă și presiunea externă.

Constipația este un mecanism natural de modificare a echilibrului mai sus menționat. Astfel, o dietă necorespunzătoare, care conține foarte multe lipide provenite din carne grasă și mâncăruri prăjite, sucuri carbogazoase, alcool în cantități mari și dulciuri cu concentrație mare în zaharoză, conduce, fără îndoială, la o constipație cronică.

Procesul este simplu: lipidele, glucoza, dioxidul de carbon și etanol necesită apă pentru a putea fi transformate de către corpul uman în metaboliți pe care acesta îi poate folosi. Deoarece pacientul nu ingeră o cantitate suficientă de apă, sistemele enzimatice din organism preiau apa din jurul lor, ceea conduce la o deshidratare internă a corpului și, prin urmare, la apariția constipației.

Se formează un bol fecal de dimensiuni ridicate, cu o suprafață rugoasă și cu o densitate crescută, care are o formă ce nu îi permite să traverseze tractul intestinal inferior fără a răni mucoasa rectală. Rănile repetate și deosebita presiune necesară expulzării unui astfel de bol fecal conduc la inflamarea venelor anorectale, deci la apariția hemoroizilor. Pentru a evita constipația cronică, este indicat ca pacientul să își modifice dieta, să renunțe la fumat și la alcool, să practice un sport, cel puțin de trei ori pe săptămână, timp de o oră și, mai ales, să își schimbe, în întregime, stilul de viață.

Apariția hemoroizilor nu este singurul lucru negativ care poate fi generat de o constipație cronică. De cele mai multe ori, pacientii respectivi sunt supraponderali, au probleme cardiace, suferă de o boală hepatică și sunt depresivi. Odată cu restabilirea unui tranzit intestinal adecvat, persoana în cauză va observa o îmbunătățire generală a stării de sănătate.

De ce poate fi constipația considerată un efect al bolii hemoroidale? Răspunsul este evident: pacienții care se află în plină criză hemoroidală suferă de o durere extrem de intensă, mai puternică decât cea care apare în cazul unei litiaze renale sau al unei litiaze biliare, și care îi oprește din a completa actul defecației. Blocajul este, de multe ori, doar psihologic, dar încercările de a-l depăși nu au niciodată un efect pozitiv.

De obicei, în această perioadă, se încearcă o relaxare a canalului rectal cu diferite adjuvante, cum sunt unguentele cu substanțe active antiinflamatoare și băile de șezut cu infuzii de plante cu efect relaxant la nivelul rectului. În general, se preferă ca pacientul să aibă o dietă lichidă până în momentul în care criza hemoroidală dispare sau, dacă acesta a suferit de hemoroizi sângerânzi, până când se închide rana.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s