hemoroizii si stresul

Hemoroizii și stresul

Deși cauza adevărată a bolii hemoroidale rămâne încă un mister pentru comunitatea medicală internațională, există câteva certitudini în legătură cu această problemă de sănătate. De exemplu, s-a stabilit că există o legătură certă între hemoroizi și stres. În general, se consideră că răspunsurile emoționale puternice nu pot cauza apariția bolii hemoroidale sau reactivarea ei, dar stresul îi poate agrava manifestările fizice, în special în perioada crizelor hemoroidale.

Hemoroizii și stresul nu sunt o combinație câștigătoare. Oamenii care suferă de stres sunt și cei care sunt, cel mai adesea, bolnavi de hemoroizi. În general, niveluri ridicate de stres prezintă oamenii de afaceri, funcționarii publici sau persoanele care își petrec foarte mult timp în fața unui calculator. În mod complet nesurprinzător, persoanele sedentare sunt diagnosticate în mod obișnuit cu două boli: hemoroizi și obezitate. Toti cei enumerați mai sus sunt sedentari, nu au timpul necesar să practice nici un fel de activitate fizică, iar efectele nocive ale sedentarismului asupra sănătății sunt dovedite. Oamenii de afaceri conduc lista când este vorba de stres, pe când funcționarii publici sunt primii la diagnosticarea cu hemoroizi, dar procentul din ambele categorii care suferă de ambele boli este relativ asemănător.

Totodata, este de reținut următoarea idee: la fel ca și în cazul legăturii dintre hemoroizi și constipație, conexiunea dintre stres și hemoroizi este una incertă în legătură cu ordinea apariției. Deși se consideră că stresul nu poate declanșa inflamarea venelor anorectale, există cercetători în acest domeniu care nu au eliminat această posibilitate. Totuși, majoritatea comunității medicale susține că declanșarea crizelor hemoroidale este generată de doi factori: alimentația necorespunzătoare și stresul. Observați diferența: inflamația în sine, adică boala hemoroidală, nu este provocată de răspunsuri emoționale, dar criza hemoroidală poate fi indusă de stres. Prin urmare, daca ați fost diagnosticat cu hemoroizi, este bine să evitați situațiile stresante sau emoțiile puternice, deoarece vă pot altera semnificativ starea de sănătate.

Care este explicația fiziologică a legăturii dintre hemoroizi și stres? Dacă pornim de la ideea că stresul induce apariția bolii hemoroidale, motivația ar putea fi următoarea: atunci când o persoană este stresată, corpul uman elimină anumite substanțe. Acestea ridică tensiunea, măresc frecvența cardiacă, provoaca prurit și chiar, în anumite cazuri, senzația de sufocare. Printre toate aceste efecte fiziologice se numără și vasoconstricția. Din păcate, ea nu are loc doar la nivel central, ci se extinde și în periferie, ajungând până la venele anorectale. Volumul sangvin rămâne același, dar presiunea crește puternic, provocând reacții alergice locale, traduse prin inflamații ale acestor vene, deci, prin hemoroizi.

Pe de altă parte, dacă procesul are loc în sens invers, adică apariția hemoroizilor conduce la ridicarea nivelului de stres, explicația ar arăta așa: substanțele eliberate de corp atunci când se află sub atac sunt transmise la creier, care le procesează și indică corpului că ar trebui să acționeze. În general, asta înseamnă că pacientul respectiv ar trebui să aplice o cremă antiinflamatoare sau analgezica, dar se pot atinge și centrii nervoși care controlează stresul. S-a constatat că scoaterea pacientului dintr-o zonă care îi suprasolicită creierul și care îl bombardează cu informații și cu probleme ce trebuie rezolvate duce la scăderea vizibilă a manifestărilor fizice ale bolii hemoroidale.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s